lizusa - Svar på spørsmålsrunde

Svar på spørsmålsrunde

bloglovin Spørsmål // 18.apr.2011 @ 09:02 // Kommentarer (16)

* Hvordan fungerer det med billappen i USA?

Vi med ICES får hvertfall lov til å ta billappen borte i USA. Det er visstnok ganske enkelt å få tatt den der borte, men da har du jobben når du kommer til Norge. Når du blir atten(/når du kommer hjem, for dere som er blitt 18) kan du få det byttet i et midlertidig kort som varer i 3 måneder. Iløpet av ett år må du ta en oppkjøring for å få konventert kortet inn til norskt. Stryker du på oppkjøringen må du ta obligatorisk norsk oppkjøring. 

Takk til Astrid (les kommentarfeltet for bedre svar)! :-)

 

* Hvor mange følgere har du på bloglovin?
Per dagsdato har jeg 24 følgere. Mistenker at en god venn har laget masse kontoer og fulgt meg for samvittighetens skyld!! Neida, haha. 

 

Hvorfor tar du eksamener før du skal dra? 
Som sagt må jeg ta opp geografi og samfunnsfag siden jeg skal på utveksling (og går Studiespesialiersende med formgiving). Jeg kunne velge mellom å ta de før eller etter jeg dro. Jeg ble anbefalt å ta de før, så jeg gjorde det! PAIN.

 

* Kan du begynne å blogge mer?? Kansje komme med noen tips til oss andre om søknad, studentbrev, bilder? :))
Har blogget en god del siden det spørsmålet ble stilt i feb, MEN - ja!  Spør etter tips, så skal jeg se om jeg har noen, haha! Vet jo ikke hva dere sliter med.... Tss. Skal snart legge ut studentbrevet, men trodde jeg hadde lagt ut tips  med og om søknad?

 

 * Jeg skal på utveksling 2012/2013, og lurte på hvordan snittet ditt var nå til jul, og om du fikk 3 eller mindre i noen fag?
JA, jeg fikk 2 i to fag. Skjønte lite da de stod der, men jeg hadde visst gått glipp av noen prøver som rakket ned. Så jeg ble greit redd da jeg skulle sende inn karakterkortet til Explorius. Hadde ingen 2'ere gjennom hele 10'ende, så tror de kanskje så litt på det(?). TO TOERE ER UANSETT MAKS - så vet man det. Nulltolleranse på stryk! 

 

 * Kan du spørre områderepresentanten din om hvordan de finner vertsfamilie?
En familie melder interesse om å bli vertsfamilie, områderep. besøker de, ser at huset dems er cleeeaannn og at de er i stand til å ha en student boende. Så intervjuer hun familien og sjekker rulleblad, deretter må familien fylle inn en laaang søknad (like mye papirarbeid som oss!). Områderep. velger så ut 1-8 studenter som hun har fått inntrykk av at kanskje kan passe sammen med vertsfamilien, gir deres søknad til familien og så velger familien en av de studentene. 

- Du kan ikke si at brevet ditt er dårlig(!), for det er snakk om MATCH, hva dere har til felles og om dere som familie hadde passet sammen. Brevet ditt er bra så lenge du snakker fra levra og får frem hvem du er som person, noe de sier før du skal skrive det.

 

* Hva gruer du deg mest til?
Å dra fra familien og venner, være borte fra de så lenge og å ha så strenge innetider. Og de første skoledagene! 

 

* Hva gleder du deg mest til?
Å møte vertsfamilien og oppleve en annen måte å leve påå! Alt!

 

* Skal du kjøpe mobil/laptop borte i USA?
Jeg har snakket med områerep. om det her(!), ahaah. Det er så mange som har diskturert fram og tilbake om det her med iPhone der borte (inkludert meg!), men nå som jeg faktisk har fått et ordentlig svar, så kan jeg jo dele det.  Iphone er billig i USA, MEN, du får ikke brukt den der borte, bare kjøpt. Det er fordi du må registrere deg (ellernoo), og for å gjøre det så må du bo i USA i over 10 mnd. Dermed får du ikke brukt den før du skal hjem :) 

 

Men JA, jeg skal kjøpe både mobil og laptop mens jeg er der borte. Vurderer å kjøpe macccc. 

 

Foreldrene mine vil ikke at jeg skal dra til usa, så jeg prøver å overtalle dem. Kan du komme med noen gode grunner til å la meg dra som jeg kan bruke?? :)
Ring organisasjonen du ønsker å dra med (Explorius, hvis det er tilfelle), forklar situasjonen.Har lest om slike episoder før, og da har de rett og slett ringt og bedt om hjelp. Organisasjonen din har jo greie på det her, så er flnke på å overtale :)

 

* Hva sa venenne dine og familien din da du fikk vertsfamilie?
Noen ble glade, andre sure og noen lei seg!

 

*  Kan du legge ut student letter og første mail du skrev til vertsfamilien?
Det kan jeg og skal jeg :-) 

 

*  har du noen gode svar på hvorfor du som utvekslingsstudent vil dra til akkurat USA eller helst england?
Selv vurderte jeg Sør Afrika og Australia , men da var det veldig vanskelig å få året godkjent. Det er også dyrere å dra dit. Eneste grunnene jeg har! Kan jo også være at du har lyst til å oppleve akkurat dette landet, fordi du synes det er veldig interessant og utmerker seg mer enn de andre:)

 

 

 

Takk for spørsmål og kos dere ute i solaaa! :)


  16 kommentarer

Anne Marie
Tok meg selv i å sitte og smile gjennom hele filmen. Smittende smil. :)
19.apr.2011, 17:54
Lisa Lillemoen
Sv; tusen takk :D
Anna Camilla
Hei,

først og fremst utrolig fin header du har laget til Hedda! Jeg synes også du har et kjempe fint blogg design. Veldig gjennomført og mye interessant i innleggene (alt det med vertsfamilien, nebraska, priser og datoer). En ting jeg har lurt på lenge - hvordan er det med "ukelønn" for utvekslingsstudenter? Liksom du har jo skrevet hvor mye det koster å dra på utveksling (i ditt tilfelle), men hvilke penger og hvor mye har/får du i uka eller måneden? Hvis jeg hadde utvekslet i USA hadde jeg gått helt gal i butikkene :)) hehe

Hilsen en ny leser :-P
Tonje i USA
Så morsomt at du har fått vertsfamile i Nebraska! Går du på ØVrebyen? Jeg gikk selv på ØVrebyen i fjor, og skal tilbake dit neste år. Befinner meg for øyeblikket i Utah. Gled deg mmasse masse til å dra, det kommer til å bli supert :D Skulle ønske jeg var den som snart skulle reise til USA, og ikke hjem igjen..
22.apr.2011, 21:27
http://www.tonjegh.blogg.no
peen ;OO
22.apr.2011, 22:54
Liselotte i Nebraska 11/12
@Anne Marie: Hehe, takk! Koselig å høre :-)

@Anna Camilla: Først og fremst: tusen takk!!! :) Oi, det burde jeg jo ha skrevet! Ukelønna for utvekslingsstudenter varierer fra person til person/familie til familie. Det er jo familien din som må gi deg penger under oppholdet. Jeg kommer til å få mellom 2000-3000 i måneden, altså noe mellom 300-400 i uken. Organisasjonene pleier å anbefale noe mellom 1000-3000,-.

Jeg shopper også som bare det når jeg er på shopping(!), så i tilfelle ikke lommepengene fra foreldrene mine strekker til skal jeg jobbe litt før jeg drar :-) Haha!

Koselig med ny leser, fin blogg! :)

@Anonym: Takk! :)
22.apr.2011, 23:40
http://lizusa.blogg.no
Pawandeep Duggal
Hei!

Jeg så at du hadde laget en header til Hedda (in usa) på bloggen hennes. Og det jeg lurte hva var om du også lager til andre bloggere, eller lager du bare til de som er på topplisten :) ?
23.apr.2011, 01:04
http://pawandeep.blogg.no
Tonje i USA
Liselotte i Nebraska: Haha, så morsomt å høre :) Må vel nevnes at jeg blir litte grannte sjalu når jeg ser at dere utvekslingsstudenter for neste år gleder dere til å komme frem til familien, begynne på high school osv! Det er jo ikke lenge siden jeg dro fra Norge :(

Jeg drar fra Utah 13 juni, og lander på Gardermoen 14 juni! Så det nærmer seg med stormskritt. Merkelig i grunn. Har du fått avreisedato enda?

Vertsøsteren min skal prøve å graduate som junior fordi hun har lyst til å bli ferdig med high school så hun kan begynne på college. Akkurat nå er hun sophomore, så hopefully får hun til å graduate i juni 2012 :)
23.apr.2011, 01:44
http://www.tonjegh.blogg.no
Astrid
Jeg tok lappen i USA, og det er ikke bare bare å få den omgjort til norsk lapp! Jeg ble ikke 18 i USA, så det gjorde alt enda vanskeligere. Ble mye sending av dokumenter frem og tilbake, notarizing, og mye stress. Nå er jeg snaaart ferdig. Har norsk oppkjøring i mai... nå har man kun en sjanse til å bestå på oppkjøring når man bytter inn utenlandsk lapp, og dersom man stryker må man ta obligatorisk norsk opplæring.

Skal også nevnes at det å kjøre i USA er helt anderledes mot å kjøre i Norge. I USA er det drittlette veier, alt er lett, de fleste kjører automat, alt er bare... LETT! I Norge er det veeeldig vanskelig, så du må regne med å ta en GOD del kjøretimer når du kommer hjem igjen! Jeg har tatt ca. 10, men må ha flere.

Og forresten, det må da ikke gjøres om før visumet har gått ut? Det får du nok ikke tid til! Det er nye regler nå, og jeg leverte ikke mitt inn før etter jeg ble 18 (slutten av november 2010). Da fikk jeg midlertidig lapp, og den kan jeg fornye helt til et år etter at jeg kom tilbake til Norge, altså 16. mai 2011 blir det. En midlertidig lapp varer i 3 måneder, MEN for de som kommer tilbake ETTER juni 2010 (altså... nå er det alle), kan ikke fornye den midlertidige.
23.apr.2011, 01:51
Anna // vinn øyenskygger til 500kr!:D
Bra svart :-)

Men kan du lage header til meg, du er kjempeflink!:)
23.apr.2011, 08:26
http://photographyx.blogg.no
Liselotte i Nebraska 11/12
@Pawandeep: Spiller vel egentlig liten rolle for meg om de er på topplisten eller ei. Har lest Hedda sin blogg veldig lenge, og det har gitt meg ganske mye som skal ut neste år! Har vel egentlig ikke tid til å lage så mange. Send meg noen bilder etc. til 94liseelp@live.no, så skal jeg se om jeg har tid en gang :)

@Astrid: ååh, TAKK for det svaret!!! Den var VELDIG nyttig! :-) Det jeg har skrevet er svaret jeg fikk fra vegvesenet i juli i fjor + en annen utvekslingsstudent. Kan godt være jeg har misforstått eller at det har endret seg etc. Men, da ser det jo ikke ut som lappen blir så billig som jeg opprinnelig trodde! Men det er vel noe å spare uansett! Synes du det var/er verdt det? Har bursdag 1. oktober, så må nok gjennom det samme! :-

Skolen min i USA er ferdig den 18. mai, så jeg reiser vel hjem kort tid etter det. Jeg forstod det slik at visumet går ut 3 mnd etter at vi kommer hjem, og at vi innen de 3 månedene måtte ha levert lappen for å få det midlertidige. Men for å få det midlertidige måtte man ha fylt 18.

Så det var supert å få en oppklaring på det!! :)

@ Anna: Tusen takk! Jeg har vel eegentlig ikke tid, men som jeg ha til Pawandeep, send bilder etc. til 94liseelp@live.no. Så skal jeg se om jeg har tid engang! Kan ikke love at jeg får gjort det de første ukene :--)
23.apr.2011, 14:10
http://lizusa.blogg.no
Astrid
Vegvesenet svarer alltid forskjeller når det kommer til innbytte av amerikansk lapp, jeg har snakket med mange forskjellige som alle ga meg forskjellige svar. Det er frustrerende fordi det var ingen som virkelig visste hva de drev med, men lærerne mine på kjøreskolen i Norge var oppdatert på alle de nye reglene. Kanskje det bare var litt kluss i begynnelsen...

Visumet mitt gikk ut 14. mai 2010, samme dag som graduation, men man har lov å være en stund lenger i landet... vet ikke helt hvor lenge det er, men kanskje det er tre måneder? Jeg hadde F1 visum, kanskje du snakker om J1 visum? Kjenner folk som har reist på utveksling med begge, skjønner du.

Lappen blir ganske dyr. I USA betalte jeg $500 for kjøretimer, men det var kjøretimer gjennom skolen. Det var 40 kjøretimer, men til gjengjeld var det ganske dårlig organisert... var som regel en stappfull bil, så jeg fikk ikke kjøre så mye. Skolen min har fikset på det i år, så nå kjører de en og en, men jeg aner jo ikke hvordan det er på skolen din. Går sikkert fint. :) Oppkjøring er ganske lett i forhold til Norge, men de har en del teite regler som jeg ikke forstår meg på... mange av vennene mine strøk på at de ikke stoppet for skolebusser. (Man skal stoppe med EN gang man ser en skolebuss som stopper, uansett hvor man er på veien og hvor langt man er fra den.)

Eneste forskjellen fra mitt innbytte til ditt, tror jeg er det at du ikke kan fornye midlertidig... jeg kan jo øve meg helt alene i bilen. Om det var verdt det eller ikke er jeg usikker på, det var kjekt... men det tok mye tid, og det er så stress her nå i Norge. Prosessen med å bytte det inn tok så lang tid at jeg fikk oppkjøring tre dager før fristen. Dersom jeg stryker på den, tror jeg ikke det var verdt det... det har tatt så mye tid og så mye krefter. Men det var billigere, og jeg håper å stå! Kan si hvordan det går. :) Gleder meg til oppkjøring midt i russetiden.

Staten jeg var i, Missouri, har forresten bestemt seg for at internasjonale studenter ikke lenger skal få lov å ta lappen. Det er noen sideveier fortsatt i staten, så det går visst fortsatt an. Skjønner meg ikke helt på hva de driver med, hehe.
23.apr.2011, 16:09
Tonje i USA
Liselotte i Nebraska: ja, jeg drar Salt Lake - Denver - New York - København og til slutt Gardermoen :) Haha, lang reise! Åja, kult. Reiser du med explorius? Eller hvilken organisasjon? Mhm, syns det er ganske kult jeg også! Nei, vi drar dit etter vår egen skole er over, så satt der til klokka var godt over 6, nesten 7 ;p
24.apr.2011, 03:16
http://www.tonjegh.blogg.no
Liselotte i Nebraska 11/12
@Astrid: Jeg tror jeg har J-1 visum. Har ikke fått visumsøknadsgreiene enda, men mener å ha hørt eller lest det et sted.

Har du lov til å kjøre utenforskolen? Altså f.eks med vertsfamilie etc. Snakker om øvelsekjøre. Nå vet ikke jeg hvor mye en kjøretime koster i Norge, men synes $500 var ganske lite for 40 kjøretimer? Eller, ble vel greit dyrt når dere fikk kjøre så lite som dere gjorde.. Så upraktisk med full bil og alle som skal kjøre litt tur etter tur! Håper virkelig skolen min tar en og en, haha! Strøk for ikke å ha stoppen for skolebuser!!? Den der var drøy! Det måå jeg huske på!

Men hva skjer når da det midlertidige kortet mitt har gått ut? Er det bare sånn at jeg ikke lenger kan kjøre lovlig med det lenger? Og så lang tid på å få bytte det inn - 3 dager før fristen?! Tror det da må bli noe av det første jeg gjør når jeg kommer hjem til Norge igjen! Heh.

Lykke til med lappen!!! Og så perfekt tidspunkt å ha oppkjøringen i russetida! Uffa, håper ikke jeg må det.. Får øve med russebussen/bilen! Haha :)

Får spørre vertsmor om de tillater det der jeg skal gå. Hååper det! :-)
24.apr.2011, 13:12
http://lizusa.blogg.no
Astrid
Vet ikke helt om man kan kjøre med vertsfamilie, det er noe greier om at den man kjører med må være vergen eller noe slikt, så mamma og pappa måtte skrive under på et dokument som sa at kjørelæreren min var vergen min... men opplegget jeg var på var merkelig, og kan jo være det er forskjellig fra stat til stat... husker jeg aldri fikk låne bilen til verstbror eller vertsmor, fordi de var så nervøse med forsikringen. Fikk heller aldri lærekjøre ute om det så bare var en millimeter snø ute, fordi dersom jeg kræsjet, dekket ikke forsikringen det. INGEN hadde vinterdekk heller, så.. ja.

Når det midlertidige går ut, kan du ikke kjøre med det lenger. :) Du kan lærekjøre (dersom du har tatt trafikaltgrunnkurs og det der), men det er jo kjipt å ikke kunne kjøre alene. Det er god øving, så kjør så mye du kan med det midlertidige!

Du kan ikke bytte inn lappen før du er 18, og siden jeg er født så sent, så tok det så lang tid. Her er det også lange køer på oppkjøring. Kjenner et par som gikk gjennom det samme som meg, som ikke fikk oppkjøring før fristen... men det gikk greit for de fleste.
24.apr.2011, 18:23
Maren
Bra å vite før vi drar!

Vil du linke meg?

Reiser med ASSE til USA

www.marenintown.tumblr.com (engelsk)
31.mai.2011, 12:02
http://marenintown.blogg.no

Skriv en kommentar her:


//NAVN
//E-POST
//DIN HJEMMESIDE/BLOGG
din kommentar:


LAGRE?
bloglovin

Den 12. august 2011 starter livet mitt som amerikaner for ett år. Jeg reiser på utveksling med Explorius/ICES, kan kontaktes på mail; 94liseelp@live.no
bloglovin Daisypath Vacation tickers Image and video hosting by TinyPic
hits